Toekenningen 2018

Voor de volgende projecten zijn bijdragen verstrekt:

Bijdrage concert: Aan de stichting 401 Nederlandse opera’s is, voor een concert op zondagmiddag 13 mei 2018 in Theater Diligentia, Den Haag, een bijdrage verstrekt . Tijdens het concert werd muziek uitgevoerd uit Nederlandse Hofopera’s uit de 18e eeuw. Veel van het uitgevoerde repertoire was afkomstig uit de collectie van het NMI. Muziek van Gottfried van Swieten (1733-1803), G.B. Zingoni (1720-1811), A.K. Colizzi (1742-1808), Ph. Meissner (1748-1816), van J.A. Just (1750-1791) en J.J. van Wassenaer Obdam.

Aankoop archivalia: Voor de collectie brieven van het NMI werd via een veiling een aankoop gedaan van correspondentie van Nederlandse componisten, waaronder Jan Worp (1821-1891), Jan Albert van Eyken (1823-1868) en Johannes Verhulst (1816-1891).

Project Cor de Groot: Start van een project rond de muziek van pianist en componist Cor de Groot (1914-1993). Het is de bedoeling dat een selectie uit diens pianomuziek (voor twee handen en voor de linkerhand) op CD wordt uitgebracht. De pianisten Jacob Bogaart en Folke Nauta zullen respectievelijk het repertoire voor 2-handen en linkerhand voor hun rekening nemen.

Boekuitgave fa. Hakkert: Aan prof. Uri Kupferschmidt (Tel Aviv) werd een bijdrage verstrekt om een herinneringsboek uit te geven over de fa. Hakkert, vanaf ongeveer 1880 muziekhandel te Rotterdam, tot ver in de 2oste eeuw een beroemd leverancier van o.a. snaren voor strijkinstrumenten.

Toekenningen 2019

Voor de volgende projecten zijn bijdragen verstrekt:

Dutch Piccolo Project van Ilonka Kolthof (piccolo) en Ralph van Raat (piano) is een project om de piccolo als solo-instrument op de kaart te zetten d.m.v. van een cd met nieuwe werken geschreven van Jan-Peter de Graaff, Allan Segall, Bart Spaan, Ned McGowan, Piet-Jan van Rossum en Jan Vriend.

Project digitalisering muziek van vervolgde componisten, een project van de Leo Smit Stichting, het NMI en Donemus. Dit project beoogt via een gemeenschappelijke website (www.forbiddenmusicregained.org) het digitaal aanbieden van duizenden composities van in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte componisten.

Aan Henk Mak van Dijk is financiële steun verleend voor de uitgave van verschillende Engelstalige cahiers met de geschiedenis van Indische klassieke muziek waarin onder andere het werk van de componisten Constant van de Wall, Paul Seelig en Linda Bandara wordt beschreven. Dat zijn componisten waar van het NMI/HGA de archieven beheert.

Aan prof. Uri Kupferschmidt (Tel Aviv) werd in 2018 een bijdrage verstrekt om een herinneringsboek uit te geven over Jacques Wolfgang Hakkert (1891-1944) die destijds een muziekhandel in Rotterdam had en een internationaal befaamd leverancier was van o.a. snaren voor strijkinstrumenten. Heel wat musici van naam bestelden bij de firma hun snaren en dankten met mooie, gesigneerde foto’s. Deze foto’s bevinden zich voor het merendeel in de collectie van het NMI/HGA. De uitgave verscheen in 2019 onder de volgende titel: Strings and Celebrities: Hakkert’s “First Dutch Stringmakers” (Kindle Edition) by Uri M. Kupferschmidt.

Prijzen voor jong talent: Op zaterdag 7 september heeft de stichting NMI, uit handen van directeur Frits Zwart, prijzen uitgereikt voor de beste vertolking van Nederlandse werken bij het Ambitus Concours in Rotterdam. Op die dag was de finale in de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam, nadat eerder op verschillende plaatsen voorrondes waren gehouden. Rik Melissant (20) en Auke Kieviet (18) kregen beiden, naast de eerste prijs in hun categorie, ook een geldprijs van de stichting NMI. Zij kregen die voor hun vertolking van muziek van Joh.Th. Lemckert en Marius Monnikendam. De jury werd gevormd door de organisten Leo van Doeselaar (voorzitter), Wolfgang Baumgratz (Dld.), Theo Jellema en Jan Hage.Deze tweede editie werd georganiseerd in samenwerking met de afdeling Klassieke Muziek van Codarts (het Rotterdams Conservatorium).

Aankoop archivalia: Voor de archieven van Nederlandse musici werd een aankoop gedaan van brieven (met name van Jean Sibelius) voor het merendeel gericht aan pianist en componist Hans Schouwman, waarvan het archief zich in de collectie van het NMI/HGA bevindt.

Project Cor de Groot: In 2019 is de selectie gemaakt van op te nemen werken en hebben de pianisten Jacob Bogaart en Folke Nauta zich verder kunnen voorbereiden. In 2020 zullen hiervan opnamen plaatsvinden.

Toekenningen 2020

Voor de volgende projecten zijn bijhdragen verstrekt:

Project digitalisering muziek van vervolgde componisten, een project van de Leo Smit Stichting, het NMI en Donemus.

Aan Henk Mak van Dijk is opnieuw financiële steun verleend voor de uitgave van verschillende Engelstalige cahiers met de geschiedenis van Indische klassieke muziek waarin het werk van verschillende componisten wordt beschreven, componisten waar van het NMI/HGA de archieven beheert.

Aan de Stichting 401 Nederlandse Opera’s is als ondersteuning voor het concert dat aanvankelijk in Den Haag in de Oudkatholieke kerk zou plaatsvinden, maar vanwege corona verplaatst werd naar Hilversum, een bijdrage toegekend. Dit concert was samengesteld met Nederlandse Operamuziek uit de 16e en 17e eeuw. Het concert is opgenomen en uitgezonden voor de radio (NTR).

Het concert ‘Nederlandse Opera’s van Vondel 1685 tot de Franse Tijd 1812’ was een samenwerking tussen 401NederlandseOperas en het NMI. Dit keer ging het om hoogtepunten uit alle operatitels uit de periode van de Amsterdamse Liedschool (1685-1710) waarvan sinds 1710 geen noot meer had geklonken en die grotendeels verloren zijn gewaand. Daaronder was een reconstructie van Bidloo’s operaversie van Vondels Faëton, zoals deze bij de wereldpremière in 1685 klonk. Daarnaast hoogtepunten uit de eerste Haarlemse opera in Parijs (Johan Mulligens Acajou uit 1773) en de eerste Friese opera (Jean des Communes’ opera Het dorp in het gebergte uit 1812). Als verrassing was een try-out geprogrammeerd van twee aria’s uit een onbekende Beethoven-opera die Cees Nieuwenhuizen in opdracht van 401NederlandseOperas reconstrueerde: Vestas Feuer (1804).

Ten behoeve van opnamen voor een CD (productie van Docu Muziekproducties) met kamermuziek van componist Jacob Bijster (1902-1958) is een bijdrage toegekend. Een paar jaar geleden is het archief van Bijster aan de collectie van het NMI/HGA toegevoegd. De opgenomen muziek bevindt zich in manuscript in het archief.

Voor de oorspronkelijk als live bijeenkomst aangekondigde voordracht ‘Verboden en vervolgde Componisten in Nederland’ door Eleonore Pameijer, met medewerking van pianist Tobias Borsboom, in de Bibliotheek Den Haag/Haags Gemeentearchief is een bescheiden bijdrage geleverd. De lezing kon vanwege corona niet doorgaan, maar is later in digitale vorm opgenomen en uitgezonden.

Op de website van het NMI is een interview geplaatst dat David Porcelijn en Frits Zwart in 2008 met componist Jan van Dijk (1918-2016) hielden. De stichting betaalde de kosten voor montage van dit gefilmde portret.

Aankoop archivalia: Voor de archieven van Nederlandse musici werd een aankoop gedaan van een aantal brieven uit de 19de eeuw, waaronder van A. Diepenbrock. De meeste brieven zijn gericht aan uitgever Joh. Alsbach.

Verder is een uniek boekje met ‘Schattenbilder’ en gedichtjes rond componist Jan Brandts Buys aangekocht, alsook enkele losse brieven van verschillende componisten aangekocht.

Project rond componist en pianist Cor de Groot: Met de pianisten Jacob Bogaart en Folke Nauta loopt een project rond de muziek Cor de Groot. In 2020 hebben opnamen plaatsgevonden met pianist Folke Nauta die werken voor piano-linkerhand heeft opgenomen van Cor de Groot zelf en van verschillende componisten die werken voor hem schreven in de periode toen hij aan zijn rechterhand geblesseerd was: Jurriaan Andriessen, Louis Andriessen, Willem Andriessen, Ignace Lilien en Leo Orthel.

Het Mengelberg Monument is een nieuw project dat in principe een looptijd van drie jaar kent en formeel in 2020 van start is gegaan. Bij dit project gaat het om de digitalisering van de volledige collectie directie-partituren (ruim 1100) van de dirigent Willem Mengelberg (1871-1951). In 2019 zijn de voorbereidingen voor dit project getroffen. In 2020 zijn de werkzaamheden begonnen en zijn de partituren gedigitaliseerd. Ook is toen een begin gemaakt met de invoer van de beschrijvingen in memorix en de bouw van een z.g. album viewer. Frits Zwart, supervisor van het project, zal transcripties maken van de dikwijls moeilijk leesbare aantekeningen van Mengelberg – en soms van andere musici/componisten – in de partituren. Het project wordt financieel geheel gesteund door de Willem Mengelberg Stiftung uit Zwitserland. In dit project wordt nauw samengewerkt met het HGA.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *